Thursday, April 16, 2009

kisah kami!!

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang

subhanallah

alhamdulilah

allahuakhbar.

hmm dah lama rser tak update blog even br semalam kot.. hehe almaklumlah minggu nie sibuk ngan ujian keduniaan sedikit.. tapi lepas dah abis xm nie.. asyik dok lagha jer.. aduih.. aper nak jadilah.. al cita selepas xm fizik yang merupakan xm terakhir kiter this week kitaorg pergi belasah makan sushi dekat planeta sushi berdekatan manesh one of the shopping complex yg agak terkenal kat snie... maser memakan memang nikmati sungguh.. satu lagi nikmat yang Allah kasi.. memang best layan jer mkn tu..




jom mkn ......



ceria jer suma...


dan hari nie kami berjaya membatalkan kelas rusia dengan cr yang baek... hehe tau tak aper crnyer... jumpa ckg kitaorg lah... hehe ckp bebetul ngan dier.. meir ochin ustali..( kami sgt letih ) .. nasib baik sifat keibuan margarita terserlah apabila dier membenarkan kami utk tidak ke kelas pada ari nie.. memang suma bersorak.. aser sonok sgt sbb dier paham.. itulah ckp jer bebaik ngan ckg nie diorg paham insyAllah dr ponteng sesuka ati.. dier rs sedih kita lah ilmu tak diberkati.. even kitanyer ckg tak beragama Islam.. tp dier paham jer tugas org Islam sebagai cth our margarita selalu cm kasi break utk kitaorg solat asar... sebab dier pun percaya gak kat tuhan nie.. tp sayang dier tak berada di jalan yang benar.... semoga dier dikurniakan hidayah olehNya..

Monday, April 13, 2009

do smile!!!

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani

Sunday, April 12, 2009

dah jumpa kunci??

dengan nama Allah yang MAha Pemurah lagi MAha Pengasihani...

nak share something ah ngan korang.. kan kita ckp semlm kita pinjam ipod touch kwn kiter.. so dalam bebyk part citer yang kita tgk .. kita suka sgt part nie..

apalagi layatilah ek.. memang kow ah i ckp same u.. especially video ni ditujukan untuk penyeru.. penyeru kat luar sne.. tu..

video





not

Saturday, April 11, 2009

family= father and mother i love u



dengan nama Allah yang Maha PEmurah lagi MAha Pengasihani

entah cmne nak mulakan bicara.. hari ni rasa homesick skitlah.. entahlah tak tau kenap maybe coz lama tak chatting ngan my mum kot.. she's quite busy right now.. hehe takpe2.. insyAllah taklama ag boleh peluk dier n said to her i luv her so much.. huhu bestnyer..

bestnyer ader family yang memahami, harmoni saling menyayangi antara satu sama lain.. betul2 best.. tapi pernah tak korang pikir yang tak semua org dpat nikmat tu.. tak semua org ader ibu yang penyayang tak semua org ader ayah yang bertoleransi.. yang sentiasa ambil berat pasal diorg.. sihat ker, sakit ker, marah ker.. ok ke beljar..


so kita rasa bersyukur sgt dpat mama n abah kita.. thanks Allah !!! so kita kenalah hargai diorg bg korang yang sama nasib cm kita merantau jejauh tu sellau contact mak ayah korang ek.. jagan buat diorg sedih dan tertunggu panggilan kta sebab kita kena ingat redha Allah tu bersama ngan redha ibu bapa.. tau tak!! saja nak ingtakn diri kita jugak..

aritu masa pinjam ipod touch kawan kiter hehe teruja dapat pegang ipod touch yang br dier beli tak sampai 2 bulan kot selama setengah hari.. dalam mengexplore ipodtiuch tu kiter dapat ambil satu pengajaran dari satu video kat dlm tu.. hehe korang pun layan ek video nie.. citer nie memang banyak pengajaran .. huhu memang best ah..




video

Friday, April 10, 2009

letih, malas boleh ker

dengan nama Allah yang MAha Pemurah lagi Maha PEngasihani

malam makin melabuhkan tirainyer dan sekarang dah approximately kul 12.50 malam ... kalau waktu kat malaysia lak lebih kurang 4.52 pagi kot.. mesti dah ramai hamba2 Allah yang rindukan suasana beribadat padaNya bangun utk menjadi hamba yang bersyukur..utk buat salah satu dr tugas mereka yang Creator mereka dah tetapkan iaitu beribadat kepadaNya..

"Aku tidak menciptakan manusia dan jin melainkan agar mereka beribadat kepadaKu"

51:56

minggu2 yang bakal kita lalui memang makin lama makin mencabar.... exam makin bertambah.. tetambah lagi next week ader exam histo ngan fizik.. adoi rasa nak pecah kepaa nie fikir pasal exam..

exam ni kekadang menyebabkan kita rasa takut nak spend masa buat bende yang tak berkaitan dengan nyer.. Ya Allah teruknyer kiter nie.. rasa malas nak ckp hal 2 deen ini.. nak p dengar tazkirah ker nak bc blog org ker.. adoi aper nak jadi dengan kiter. tp takkala diri yang hina nie dok belek2 manual yg Pencipta kita kasi kita terjumpa ayat nie

" Sesungguhnya orang2 yang bersedekah baik lelaki atau perempuan dan meminjamkan pinjaman yang baik, akan dilipatgandakan ( balasannya) bagi mereka; dan mereka akan mendapat pahala yang mulia"

57:18
cepat2 kita istghifar dalam hati nie.. Allah dah ckp sesiap bahawa kalau kita beri pinjaman masa, harta, dan apa sajer yang kita ader di jalan nyer kita akan dapat balasan pahala yang mulia yang insyAllah mampu membawa kita ke syurga yang hakiki.. huhu nak masuk syurga bukan senag cik adik oi.. sebab aper sbb syurga tu mahal.. indah .. nyaman ... so kalau nak sesuatu yang mahal dan indah kenalah kita usaha lebih sikit..

macam kita hidup kat dunia nie kalau kita nak sesuatu yang berharga contoh nak beli rumah kita kena kumpul duit kerja kuat sikit .. macamtulah dengan syurga tu jugak.. so kita harap sesangat kita akan lapangkan dada kita utk pg jer taman2 ilmu dan spend masa dengan selain buku MH ROSS ( buku text histo).. sebab kita nak usaha jaga pandangan Allah bukan pandangan manusia..

lagipun semua nyer Allah dah atur.. semoga dier memberi yang terbaik pada kita..

Thursday, April 9, 2009

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani

Subhanallah

Alhamdulilah

Allahuakhbar

hari ni nak kongsi one song from zain bhikha .. dengarlah i love to hear it.. sweet lagu nie..

video

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)


BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows

layati jer ek
(layan + hayati= layati)

Wednesday, April 8, 2009

pertambahan umur seiring dengan ??

Dengan Nama Allah Yang MAha Pemurah lagi Maha Penyayang..

malam telah lama melabuhkan sayapnyer.. al kisah yang ingin disampaikan seorg kawan kita dah masuk 19 tahun tepat 7 ptg td waktu moscow.. hehe dah besar upernyer.. kita semua nie.. hhmm aper yang kita dah sumbang sepanjang kita idup nie ek..

teringat masa melawati blog saifulislam.. memang menarik artikel2 nyer.. sgt kagum degan abu saif dan isterinyer.. kalau kamu semua perasan beliau tulis erti hidup untuk memberi.. takutlah biler baca frasa ini.. sebab aper yang kita dah beri dan sumbang pada deen ini sejak kita dilahirkan.. adoi.. hopefully still tak terlambat utk jadikan hidup ini lebih bermakna dengan memberi...

anyway to my friend...

selamat hari jadi... n maaf zahir dan batin..

utk yang meraikan..

goodluck for ur xm esok...




bukan ni kek dier.. tapikalaulah yang nie.. hehe bestnyer..

tetengah nak tunggu upload pic terbaca dkt post shout seorg sis upernyer ari nie jugak merupakan hari lahir sis N.. so selamat hari jadi sis...

gambar nie diambil sebelum nak menerjah ke bilik yang diraikan.. with the big cake..

Mcm tu ker??

dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha mengasihani..

huhu cuak2 esok ader xm anatomi.. kenpa nak cuak ek?? pernah gak terfikir padahal xm dah tetiap minggu patut nyer dah immune ah dengan xm nie..

padahal semua nyer dah ditetapkan padahal Allah tak tgk pun kitanyer result tp usaha kita.. kenapa jarang nak pikir pandangan Allah dan sesenang jer risau manusia pikir aper.. ooo teruknyer kiter nie.. usaha tu yang Allah kasi pahala ..

so kalau kita usaha banyak tapi result rendah gak, kita mesti nak ingatkan diri kita bahawa ini yang terbaik untuk kita dan usaha kita inysAllah kita dapat pahala.. so chayo!!! gambate!!! u boleh nyer.. hehe sonok2..

so apalagi mintaklah kat Allah kita nak keputusan yang terbaik untuk kita.. sebab Dia maha mengetahui..


take 4

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

good morning guys... post ni ditulis dikala matahari di ufuk timur sedang melebarkan pengaruh cahayanyer.. (betul ke ayat nie) bantai jelah (kepada pecinta bahasa kita minta maaf ek pengunaan bahasa memang agak tunggang terbalik ) seperti biasa minggu nie pun berlalu dengan pantas dan berdasarkan kiraan sahabat2 kita yang disayangi lagi dihormati... katanyer dalam maser 9 minggu lagi kami bakal pulang ke tanah air yang dirindui.. hehe.. seronok2..

almaklumlah pepagi nie dah bukak laptop bukan per ader kerja skit... tup.. tup.. masa sign in dekat ym ader seorg manusia ni hantar offline message yang best.. so kita nak kongsilah ngan korang.. taknak ah jadi tempayan yang asyik dok isi air sampai busuk air tu dia takung.. so inilah dier
kata2 itu

6:43 AM
4/8

Empat perkara yang hanya diketahui oleh empat jenis orang nilainya iaitu nilai masa muda hanya diketahui oleh orang tua,nilai kedamaian hanya diketahui oleh orang yang pernah ditimpa bencana,nilai kesakitan hanya diketahui oleh orang sakit dan nilai kehidupan hanya diketahui oleh orang yang telah mati"Hakim Al-Asom

Monday, April 6, 2009

love


sis i do miss n luv u

mari merendam...

a





Subhanallah...... tgh bebaca latin sbb esok ader xm di atas katil tetiba jer teingat kat air... then2 inilah dier



hijaunyer air tu


langitnyer pulak biru

pokok nyer lak menghijau




sonoknyer kalau boleh rendam kaki jalan dalam air.. rasa ombak.. huhu kat snie
takde pantai tak mcm malaysia.. tak sbarnyer nak balik malaysia nak p pantai nak rasa ombak bau laut..

teringat citer the king and the boy.. alah citer pasal hadis ghulam tu.. pendeta ngan budak tu ckp ckp kat atas batu kat dlm sungai.. wah bestnyer.. dapat nikmati semua nie... nikmat yang tak terkira.. alhamdulilah dapat gak kita raser nikmat nie..




dengan nama Allah yang Maha PEmurah lagi MAha Pengasihani

Subhanallah

Alhamdulilah

Allhuakhbar

merokok ish3

korang suma nak tau tak???
kalau korang beljar dekat tempat kita beljar mesti korang rasa terkejut... tp tak taulah kalau kita sorang je kot yang rasa cm nie..
alkisah yang memang aser serabut ugaklah setelah sekaian lama tinggal disini apabila keluar je dr bangunan jabatan fizik , biologi, anatomi atau histologi kita akan dihidangkan dengan asap... bukan ader org buat pembakaran terbuka tapi asap rokok yang ,memang sudah terbukti dan diketahui oleh orang yang tak merokok dan perokok itu sendiri bahawa ianya boleh membawa kepada pelbagai penyakit.. bayangkan dlm kesejukan angin dan salji pun perokok- perokok muda nie dok merokok jugak.. ish3 memang semangat betul diorg cmne semangat nyer kita update blog nie.. tapi bukanlah salah diorg seratus peratus.. sebab aper tau sebab ibu bapa diorg nie pun merokok.. cmne kita tau?? adelah.. sebab memang jelas dimata kita budaya orang kat sini tak kira umur merokok.. kita pernah nampak kat satu pasar raya nie seorg ibu sedang merokok depan anaknyer yang masih lagi dalam kereta bayi yang comel tu.. bukan itu jer ader yang ibu bapa seronok2 cakap ngan anak diorg sambil merokok..

tulah ibubapa penting utk mencorakkan anak2 mereka.. tp nak buat cmne sebab ibu bapa diorg pun tak tau pun aper itu Islam dan tak dapat tarbiyah.. yelah diorg bukan ISlam pun.. tapi apa citer lak dengan kekawan kita yang islam tapi masih merokok.. dulu kita keliru merokok tu haram ke tak.. aper yang difahami bende yang boleh memudaratkan tu haram. tapi kalau kita nasihat org2 yang merokok diorg jarang nak dengar., katanyer dah tak leh nak berhenti.. dah ketagih.. tapi kalau nak seribu daya tak nak seribu dalih.. tul tak..

tapi ader satu cara paling berkesan ... aper dier ?? jeng22
mudah jer semua nyer dari aqidah kita.. bila kita betul2 menyerahkan diri kita pada Allah dan faham ISlam yang sebenarnyer.. dengan mudahnyer kita dapat elakan diri dari merokok dan buat bende2 lain yang deen kita tak kasi buat.. itu jer jalanyer.. so kita ader pilihan.. buat perokok 2 bantulah diri anda keluar dr kegelapan dan cari sinar kehidupan..





Sunday, April 5, 2009

jelous nyer..




denGan nama Allah yang MAha PEmurah lagi Maha Mengasihani

Subhanallah,

Alhamdulilah,

Allahuakhbar


hmmm kita masih lagi semangat nak update blog.. actually memang byk dugaan dan ujian dan terus mengemaskini SEGi.. bayangkan semalam kita punya blog hilang dan hari ni ia hilang terus.. so if u all perasaan smlm nyer nama blog kita mujahdahsegi.blogsopt.com tp hari nie jadi mujahidah.blogspot.com.. kita terpaksa buat blog baru.. check2 dkt google account dier tulis u still have no blog.. memang hampa.. tapi dek semangat dan dorongan nak tulis blog yg mat tinggi kita buat blog baru

takpe2 itu semua ujian sama ader nak tengok betul2 ke kita buat kerja kita 100% or setakat buat mcm melepaskan batuk ditangga. (hehe dah lama tak pakai peribahasa sejak habis spm)

mesti doa2 korang menjadi salah satu faktor kita semangat giler nak teruskan blog yang berusia tak sampai dua hari nie.. hehe so teruskan doakan korang ye!!

semalam kita kuar dr bilik utk ke rumah akk senior kita yg satu.. umah dier memang agak jauh dr kitanyer hostel.. boleh dikatakan sejam setgh gak.. minggu ni kita ader xm anatomy so bawaklah note anatomy dlm handbag.. kekalau dlm metro nak baca.. tp honestly kita memang takleh nak fokus asyik pandang sekeliling jer. macam2 scene yg boleh kita tgk dlm metro tu.. huh dari yg menyentuh perasaan sampai nak termuntah pun ader. huhu

apa yang bestnyer kita nampak satu pasangan yg umur diorg dalam lingkungan 50 an kot.. senyap jer tak berkata.. tetapi dalam kita dok tenung mak cik n pak cik, ada seorg perempuan berdiri kat tetengah menghalang pandangan kita.. oo rupa2nyer perempuan tu nak jual barang.. bag make up kot.. punya dier dok kempen kat org dalam metro.. yg lawaknyer reaksi mak cik2 .. diorg tgk jer si akak ni dok terang pasal produk yg dier nak jual.. al maklumlah bag make up murah lak tu.. so abis jer si akk ni dier jejalan ke sekeliling gerabak utk cr pelanggan yang dah tertarik kat brg dier.

berbalik pada pasangan tua td.. mak cik tu tak tunjuk pun yg dia nak brg tue.. apa yg menyentuh jiwa kita biler tetiba jer pak cik tu thana si akk.. dier hulur duit dan suh mak cik tu pilih.. tgklah pak cik tu memang sweet sbb dier dah tau cmne isteri dier.. dia tau isteri dier nak walaupun kat raut wajah isteri dier tak ckp macam tu .. menarikkan

tulah kasih sayang diorg.. walaupun dah tetua still i lup u, u lup me.. mantap tul.. sepanjang perjalanan p umah senior tu menag byk gak ah scene2 yg menyentuh perasaan..

malam semalam dalam kul dekat kul 6.30 kita sampai umah.. cm biasa ah lelepak jap.. masak aper yg patut even dah melantak dgn byk kat umah senior tu.. kita pun on internet... selepas 2 jam lebih berada depan internet.. bc blog org tu org nie.. kita pun terbaca satu artikel kat blog akk comel nie..

dier rindu sgt dkt adik2 junior dier.. hehe tetiba kita raser wah amazing.. bayangkanlah cr akk tu tulis mcm dier rindu gegiler.. dahlah r bukan ader hubangan darah pun atau sepupu sepapat atau bau2 bacang.. atau kacang pea

tp hubungan yang meraka bina atas dasar aqidah yg satu menyebabkan hubungan tu lebih manis ... sbb rasa sayang tu Allah yg kasi kat hamba-hambanNyer bukan boleh dapat sesuka ati jer..

' dan Dia( Allah) yang mempersatukan hati mereka ( orang yang beriman ). Walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yang berada di bumi, niscaya kamu tidak dapat mempersatukan mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sungguh, Dia Maha perkasa, Maha bijaksana."
so basically kalau pak cik dan mak cik yg dalam metro tu kasih sayang diorg hanyalah atas dasar dunia jer tak kiralah nafsu ker, sayang kerana manusia ker ( at-10-tion: diorg tu nak non muslim) tak bawak ke mana.. sbb kasih sayang kerana Allah lah yang berkekalan dan menyampaikan kita ke jannah Nyer..so apa yang kita belajar semalam adalh kasih sayang yang berkekalan adalah kasih kerana Allah..

memang payah nak jdkan kasih sayang dr hubungan darah , dr hubungan kerana dier baik kepada kepada hubungan kerana Allah.. tp kita boleh menngubahnyer tul tak.. so apa lagi jom .. cepat22... coz tomorrow never comes.. apa kaitan entah..
dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

lawaklah rasa kenapa ek.. al maklumlah kita nie br jer buat blog niekan.. so semangat still tinggi nak update.. heharap semangat nie akan berterusan amin.. doakan kita ek suma..

al kisah masa kita nak sign in ader ke patut kita leh lupa password kita.. kita memang rasa cm blurr giler.. apa password blog aku nie.. hmm pikir nyer pikir.. try nyer try.. kiter mcm dah buntu aik br pagi td kot aku buat blog nie.. tetiba jer kita raser adoi mcm ditakdirkan kiter nie tak dpt nak tulis blog..

tp nak kata Allah syg sgt kat kita tak bg kita putus asa... masa tgh cecuba nak sign in lagi, waktu tu kita tgh chatting ngan sorg akak ni..



sis: ngah wat pe tuh??
kita: hehe
kita: tgh cr bende
kita: hilang
kita: hehe dah jdi mkn pelupa
kita: skang nie
sis: ish3
sis: xpe2
kita): tu ah
kita: br pg tdi buat bende tu
kita: dah ilang
sis: istigfar,tasbih byk
sis: tenangkan fikiran balik
sis: then doa
sis: serahkan sume pd Allah
kita: akk
kita: yg ilang nie kat alam maya
kita: trimas anyway
sis: hihi
sis: skema la pulak kan
kita: agak
kita: ah
kita: cuak sy tetiba
sis: tapi tu lah yg kita slalu lupa
sis: hehe
kita: betul gak
sis: relek2
kita: baek
sis: kita slalu ingt usaha kita yg membuahkan hasil
kita: aa
sis: kdg2..benda tu ade je..tapi kita xternampak..bila Allah nak bagi baru ternampak
sis): tapi sume tu Allah susun
sis: aaa
kita: sy br semangat nak buat bende
kita): tu tetiba hilang lak
kita: sbb luper
kita: hehe
kita: tu ah mesti ader hikmah

tut tut lepas tu kita abis ngadu n ikut aper yg sis tu suruh .. jeng22 kita berjaya sign in gak pada akhirnyer .. itulah asyik ngeluh jer sampai lupa nak minta pada yg ESa.. sedangkan hanya Dia yang mampu bantu kita.. thanks akk ingatkan sy...

Nak JugaK



Dengan nama Allah yang MAHA pEMUrAH laGI MaHa Penyayang

Segala puji bagi Allah Tuhan sekelian Alam

Diriku digelar sang pembaca blog pada satu masa dahulu.. NAmun penulis-penulis blog yang selalu kita kunjungi sering bertanya.. " u aa biler mau tulis blog ? We should give n take what.' hmm memang dah lama dah kitg nak tulis blog nie tapi kita nie bukanlah seorg yg pandai mereka2 ayat berbunga mcm org lain.. Takutlah pulak nanti bila tulis org tak paham n takleh terima..

tapi nape wujudnyer jugak SEGi nie.. hmm tu ah mesti ah bersebab... tau tak sbb aper sbb kita nAk JUgak!!! cm seronok jer ader blog nie kan.. so kita nak merasa jugaklah nikmat dunia nie yang Allah kurniakan kepada si penulis blog.. walaupun ia mungkin nikmat yang kecil tanpa kita sedari tapi kita Nak JUgak!! so layan jelah ek aper post seterusnyer.. so kalau ader aper2 yg kita tulis lepas nie cm tak leh diterima akal or mcm betul ke budak nie.. maafkanlah kita ek.. sebab kita ni hanyalah manusia biasa lemah lagi hina...sob22.. Hanya Allah yang sempurna dan kekal.. betul tak!..